Interview: De Macht van de Millennial

Novel betrekt graag nieuwe doelgroepen bij complexe thema's. Daarom organiseren Novel en Pakhuis De Zwijger op dinsdag 21 februari De Macht van de Millennial, het derde programma in de reeks Millennial Matters. Met gasten als Tim Hofman (De Stembus 2017), Casper Sikkema (VICE) en Cemil Yilmaz (Jongerenkieswijzer) spreken we over de invloed van millennials op het politieke proces. We blikken alvast vooruit met Dymphie Braun (programmamaker Pakhuis De Zwijger) en Maurice Seleky (partner bij Novel).


Door Josien Verwoerd


Wat was de aanleiding voor dit programma?


D: Ik ben programmamaker bij Pakhuis de Zwijger en ik heb Maurice leren kennen als moderator, door programma’s waar wij samen aan hebben gewerkt. We zijn De Macht van de Millennial begonnen als een gezamenlijk initiatief, als een programma waarvan we allebei vonden dat het móest gebeuren.


M: We spraken elkaar over de verkiezingsuitslagen van afgelopen jaar – Brexit, de verkiezingen in Amerika – en waren ook allebei erg bezig met de verkiezingen die eraan komen in Nederland. Donald Trump was net verkozen tot president, en wij dachten: dit is de tweede keer dat millennials een andere keuze hadden gemaakt als zij de doorslaggevende stem waren geweest. Daar zit iets scheef.


D: Je kan dus zeggen dat die verkiezingen de aanleiding waren, en het idee voor dit programma vormde zich in een goed gesprek met een biertje erbij.


M: (lacht) Eigenlijk ontstond dit idee the millennial way.


Waarom vinden jullie het belangrijk om millennials op hun ‘macht’ te wijzen?


M: Millennials zijn niet langer verankerd in de traditionele processen rondom besluitvorming, zoals vakbonden of politieke partijen. Natuurlijk zijn er uitzonderingen, maar over het algemeen zijn millennials weinig bezig met politiek. Ze zijn wel degelijk geëngageerd, maar vooral zeer actief buiten het traditionele, politieke discours. Maar de thema’s waarover volgende maand gestemd kan worden, gaan millennials direct aan: het klimaat, werk, wonen, onderwijs, en ook de inhoud daarvan. Wij zijn degenen die de gevolgen van politieke besluiten hierover gaan merken. Millennials moeten tot hun 70e blijven werken, krijgen geen vaste contracten meer, kunnen niet meer in Amsterdam wonen als ze het studentenhuis zijn ontgroeid…


D: …en het is eigenlijk heel raar als je bedenkt dat een oudere generatie veel meer impact heeft op die besluitvorming dan de jongere generaties. Tim Hofman herinnerde ons er laatst aan dat er 850 duizend jongeren zijn die dit jaar voor het eerst mogen stemmen; dat zijn tien zetels! Denk je eens in wat een impact alle millennials samen dan zouden kunnen hebben.


M: Wij willen niet dat in Nederland hetzelfde gebeurt als in Engeland of Amerika, dat beslissingen over de ruggen van millennials worden gemaakt. Dat is ook een verantwoordelijkheid voor millennials! Ze zijn niet alleen maar slachtoffer van de situatie, ze hebben juist enorm veel mogelijkheden om iets te doen. Met dit programma willen wij het hen makkelijker maken, een platform bieden waar zij die op zoek zijn naar antwoorden zich kunnen oriënteren.


D: Ik denk dat het belangrijkste misschien wel is dat we hier mogen toegeven dat we het allemaal niet zo goed weten. Dat is de eerste stap naar een grotere sociale bewustwording. We gaan bij deze avond ook niet zeggen dat iedereen moet stemmen, en al helemaal niet wat ze moeten stemmen. We willen een bewustzijn creëren over de impact die wij als millennials kunnen hebben, dat we daar bewust mee bezig moeten zijn, en dat stilzitten geen optie meer is.


Hoe denken jullie dat dit programma millennials zal stimuleren?


D: Het programma gaat niet alleen over de verkiezingen – de taal van de politiek, het belang van stemmen – maar ook over de manieren waarop we zelf al impact aan het maken zijn. Door verschillende initiatieven samen te brengen, fysiek, ontstaat er een energie die we productief kunnen maken, die we door kunnen pakken. Bovendien creëren we een ruimte waar herkenning kan zijn in elkaar en in elkaars twijfels.


M: Wat wij kunnen doen, is aan de millennials zelf een podium bieden. Als een soort ouderwetse townhall meeting brengen we hen bij elkaar, zodat we vraagstukken op tafel kunnen leggen en die met verschillende experts, maar vooral ook met het publiek, kunnen bespreken. Juist in de digital age is het belangrijk een platform te ontwikkelen waar mensen elkaar fysiek ontmoeten. Dat hebben we ook gezien bij de eerste twee edities van Millennial Matters – beiden op initiatief van de stagiaires van Pakhuis de Zwijger – waar allerlei workshops werden aangeboden: mensen zijn aan tafel gaan zitten met elkaar, in gesprek gegaan, en daar zijn daadwerkelijke follow-ups uit voortgekomen.


Hoe heeft jullie samenwerking vormgegeven aan dit programma?


D: Ik denk dat het ontstaan en de vorm van het programma bepaald zijn door het feit dat wij zelf ook millennials zijn. En niet alleen wij, maar ook de sprekers, en iedereen die achter de schermen betrokken is; De Macht van de Millennial is een programma voor en door millennials, en dat is niet toevallig.


M: Wij twee behoren misschien tot de ‘oudste laag’ millennials – en dat zullen we altijd en eeuwig blijven. Millennials zijn de leeftijdsgroep 18-35, dus er zitten enorme verschillen binnen die groep. Maar belangrijker zijn de enorme overeenkomsten, en dat gaat over de nieuwe manier waarop wij de toekomst, onze toekomst, vorm willen geven.


D: Wat wij allebei heel belangrijk vinden in ons werk, is een intrinsiek gevoel wat we hebben van waaruit we maatschappelijke waarden willen creëren. Als Maurice ergens bij betrokken is, doet hij dat met een sterk persoonlijk engagement, hij wil zich in het onderwerp vastbijten, verdiepen, en groeien. Die energie waarmee wij het project begonnen heeft ons ook sprekers gebracht die met eenzelfde energie, en eenzelfde urgentie, deze vraagstukken aan willen gaan.


M: Bij Novel ben ik dagelijks bezig met het engageren van nieuwe doelgroepen voor opdrachtgevers, in het bereiken van millennials via de juiste kanalen binnen de hedendaagse information overload, en die kennis is bij dit programma zeker van pas gekomen. Ik bewonder in Dymphie het fingerspitzengefühl dat zij heeft over wat er in de samenleving speelt aan thema’s, en welke sprekers en experts daarbij horen. Voor De Macht van de Millennial hebben we onze krachten kunnen bundelen.


Zijn er al plannen voor een volgende editie van Millennial Matters?


D: Nog niet concreet, maar als we kijken naar alle jongerenorganisaties en initiatieven die we in deze reeks over de vloer hebben gehad, kan het haast niet anders dan dat er een vervolg komt waarin die energie wordt doorgepakt. Het is natuurlijk de vraag wat er uit de verkiezingen voort gaat komen, maar dat zal nieuwe vraagstukken oproepen: Millennial Matters zou heel goed als platform kunnen dienen om samen op zoek te gaan naar antwoorden.


De Macht van de Millennial is uitverkocht, maar is via livestream te volgen.


Lees meer over onze serie Millennial Matters.