Expo Emerging HiStories in Castrum Peregrini

Met groot plezier huist Novel al ruim een jaar in de co-working space van Castrum Peregrini. Dit unieke grachtenpand was het thuis van de kunstenares Gisèle van Waterschoot van der Gracht. In de Tweede Wereldoorlog stelde zij haar woning beschikbaar als onderduikadres voor jonge kunstenaars en intellectuelen. Deze geschiedenis wordt nog altijd in leven gehouden.


Door Mark de Boorder


Tot de dag van vandaag is Castrum Peregrini een ruimte waar plek wordt gegeven aan alternatieve ideeën en toekomstvisies door middel van debat, lezingen, publicaties en exposities. Dit gebeurt onder de noemers The House of Gisèle, Intellectual Playground en Memory Machine. Novel draagt de missie van Castrum Peregrini een warm hart toe. Daarom wijzen wij graag op de bijzondere expositie Emerging HiStories die op vrijdag 27 januari werd geopend.


De tentoonstelling is samengesteld door Özkan Gölpinar (lid Raad van Cultuur en journalist) en Nadette de Visser (curator en journalist) en is een verzameling van twintig symbolische objecten en verhalen over vlucht, beproeving en groei. “Via de verhalen en voorwerpen, verzameld aan de Turks-Syrische grens, in Nederland en in Duitsland, worden ‘wij’ met ‘de ander’ verbonden.”


De radio met wereldontvangst, "mijn deur naar de wereld", van Nasser (57) uit Iran.


De door de geschiedenis symbolisch geladen omgeving van Castrum Peregrini maakt het bij uitstek een plek voor verbinding. Vooral met betrekking tot thematiek die door stigma en vooroordelen gecorrumpeerd is geraakt.


Vluchtelingen zelf leiden de bezoekers rond langs verschillende plekken in het Atelier van Gisèle, waarbij voorwerpen, verhalen en installaties de menselijke conditie van het vluchtelingschap uitbeelden. Poëtisch en treffend samengevat beoogt de expositie hiermee het volgende: “Deze selectie persoonlijke verhalen en voorwerpen wil gaten maken in de onzichtbare hekken van de geest.”


De tentoonstelling Emerging HiStories is t/m 10 maart te bezoeken. Curator Özkan Gölpinar organiseert tot die tijd verscheidene seminars n.a.v. de expositie. Ga naar de website van Castrum Peregrini voor meer informatie.