Novel interviewt: Anthony Heidweiller

Novel interviewt wekelijks inspirerende personen die maatschappelijke waarde toevoegen met hun werk. Deze week spreken we met Anthony Heidweiller, artistic associate bij Opera Forward Festival [OFF]. Anthony is een promotor van innovatieve operaconcepten, en wil met kunst de wereld verbeteren. Novel vroeg Anthony naar zijn rol bij OFF, wat plaatsvindt van 18 t/m 31 maart.


Door Josien Verwoerd


Wat zijn jouw verantwoordelijkheden binnen de organisatie?


Ik werk aan de concepten en formats voor de new talents, new compositions, en new vocals. Daarnaast maak ik ook deel uit van het artistieke team dat de programmering bepaalt van het hele Opera Forward Festival. Dat is een team waarin ik samen met andere operamakers, zoals Pierre Audi en Klaus Bertisch, kijk naar welke voorstellingen we de komende jaren willen programmeren naast de vaste new talents onderdelen.


Wat zijn momenteel de meest urgente vraagstukken voor jullie?


Ik denk dat de naam van dit festival, Opera Forward, het meest urgente vraagstuk vormt voor mijn werk: wat betekent het, wat houdt die titel precies in, waar staat forward voor? Wat is de functie van dit festival in het gehele opera landschap zoals dat op dit moment in de wereld bestaat? Dat is de cruciale vraag.


Welke waarden proberen jullie met de organisatie toe te voegen aan de maatschappij?


Dat opera als kunstvorm midden in de wereld staat – dat is voor mij het allergrootste belang. En dat is een heel persoonlijk antwoord, misschien. Maar de politiek faalt, en ik denk dat wij als kunstenaars een gigantische verantwoordelijkheid hebben op het ogenblik. Opera kan mensen inspireren om met nieuwe energie vooruit te streven en gesprekken aan te gaan. Daarom is er bij het programma van OFF veel ruimte gegeven voor improvisatie, en interdisciplinaire uitwisselingen tussen kunst, maatschappij, en wetenschap.


Waarom vinden jullie dat belangrijk?


Ik denk dat de politiek ontzettend gericht is op het resultaat: op het meer en meer, waarbij ze het menselijke voorbijgaan, de aarde opeten en ga zo maar door. En de kunsten hebben de ongelofelijke kracht om niet het resultaat, maar juist het proces op de eerste plaats stellen. Dat is ook het streven van OFF: door een podium te bieden aan nieuwe talenten, nieuwe stemmen, en nieuwe composities wordt het proces van de kunstvorm cruciaal. De antwoorden, de resultaten die daaruit komen, zijn emotioneel, en een emotioneel antwoord is een antwoord dat verandert, dat meebeweegt met ‘hoe het gaat’ – in tegenstelling tot een politiek antwoord dat vaststaat en een dogma wordt. Die dynamiek van de opera kan ons verder brengen.


Welk doel wil je de komende jaren verwezenlijkt hebben?


Mijn grote droom is dat er een beweging in de wereld zal plaatsvinden waarin een gehele jonge generatie kunstenaars – musici, operamakers – geïnspireerd zijn om opera verder te brengen, forward: dat zij in combinatie met de traditie, het ambacht van waaruit we komen, op zoek gaan naar innovatieve trajecten, innovatieve werkwijzen, innovatieve processen. Dat wij hen kunnen inspireren om met authenticiteit, en met een grote urgentie, zich te richten op het maken van opera, en niet alleen maar op het conserveren van deze kunstvorm. Niet het koesteren en in stand houden van het verleden moet de focus zijn voor nieuwe kunstenaars, maar de authenticiteit die deze traditie als basis biedt om naar de toekomst te kijken. Daarmee kan opera een bijdrage leveren aan het publiek, het kan troost bieden, en een belangrijke rol vervullen in de zoektocht naar antwoorden en nieuwe gedachten.


Van welke changemaker kunnen we wat jou betreft nog wat opsteken?


Ik ben een groot bewonderaar van mijn goede vriend Colin Benders (Kyteman). Ik werk met hem en ik vind hem een hele inspirerende kunstenaar. Ik ben het ontzettend eens met zijn ideeën over de rol die muziek in deze tijd hoort te spelen: zo zegt hij bijvoorbeeld dat we het niet over een conservatorium, maar over een innovatorium moeten hebben. Daar ben ik heel erg voor! Colin staat voor de musicus die ik zojuist beschreef, hij is een vooruitstrevend kunstenaar waarvan ik denk dat de wereld die ontzettend hard nodig heeft.


Opera Forward Festival vindt plaats in Amsterdam van 18 t/m 31 maart. Ga naar de website voor het programma, magazine en tickets.


Lees hier over de campagnestrategie die Novel ontwikkelde voor OFF.


Ook samenwerken met Novel? Neem contact op met Maurice.