Novel interviewt: Walter Groenen

In onze nieuwe rubriek Novel interviewt spreken we wekelijks inspirerende personen die maatschappelijke waarde toevoegen met hun werk. We beginnen met Walter Groenen, directeur van CJP, die gisteren De Culturele Coalitie lanceerde. Deze alliantie van culturele organisaties, cultuurmakers en cultuurliefhebbers roept jongeren op om hun horizon te verbreden in aanloop naar de verkiezingen. Walter vertelde ons over het belang van kunst en cultuur in ieders persoonlijke ontwikkelingstocht.


Door Josien Verwoerd


Wat zijn jouw verantwoordelijkheden binnen de organisatie?


Als directeur ben ik eindverantwoordelijke voor de missie waarvoor CJP staat. Dat behelst zowel korte termijn kwesties, als denken over de rol van CJP op lange termijn. In de praktijk zorgt dit ervoor dat ik erg politiek geëngageerd ben; ik volg actief het debat over onderwerpen als cultuuronderwijs en burgerschapsvorming. Ik zie CJP als een spin in het web tussen Nederlandse jongeren, de culturele sector, en het onderwijs, en een groot gedeelte van mijn baan is het bepalen van onze positie in die verhoudingen. Wij maken ons heel sterk voor het belang van cultuuronderwijs binnen het reguliere onderwijs, en proberen daar middelen voor vrij te maken. Dat is een kant van onze organisatie die misschien minder zichtbaar is voor de buitenwereld dan onze acties en kortingspas, maar het is een belangrijke kant van CJP waar ik veel tijd in steek.


Welke waarden proberen jullie met de organisatie toe te voegen aan de maatschappij?


CJP is een hulpmiddel voor de persoonlijke ontwikkeling van Nederlandse jongeren – dat is onze belangrijkste waarde. Ik zie kunst en cultuur, en ieders culturele ontwikkeling, als een heel persoonlijk pad. Het hangt af van het nest waar je uit komt, van het onderwijs dat je geniet; voor CJP maakt het niet uit wat jouw startpunt is, of hoe jouw tocht eruitziet. Mijn eigen culturele ontdekkingstocht heeft mijn leven mooier gemaakt, ik kan schoonheid herkennen en waarderen en delen – ik zit nog middenin die tocht, en dat wens ik eenieder in Nederland toe. Wij proberen de drempels in dat pad weg te nemen, zodat iedereen zijn eigen route af kan leggen. Dat mogelijk maken, vind ik de belangrijkste waarde van mijn werk. Niet alleen bij CJP, ook bij andere instellingen zet ik mijn persoonlijke kennis en talenten in om deze waarde uit te dragen.


Waarom vinden jullie dat belangrijk?


Wat wij merken is dat termen als ‘kunst’ en ‘cultuur’ door iedereen verschillend geïnterpreteerd worden. Sommigen hebben bijvoorbeeld een hele brede definitie van cultuur: voor mijzelf ook, draait alles in het dagelijks leven om creativiteit, om ideeën verwezenlijkt door mensen die daarmee een bijdrage leveren aan alles wat we om ons heen waarnemen. Maar anderen hebben een hele smalle definitie van cultuur, en denken daarbij alleen aan schilderijen in een museum. Gebruiksvoorwerpen in huis of muziek op de radio valt voor hen niet binnen dat ‘domein’. Dat maakt de missie van CJP ingewikkeld, maar ook mooi: het is ons zendingswerk uit te dragen dat het domein van kunst en cultuur een deel uitmaakt van iedereens identiteit, van ieders persoonlijke ontwikkelingstocht.


Welk doel wil je de komende jaren verwezenlijkt hebben?


De waarden van culturele ontwikkeling blijven in mijn optiek gelden, hoe de samenleving zich ook ontwikkelt. Ons doel is om onze missie, ons product, in deze nieuwe tijdsgeest relevant te houden door deze zo goed mogelijk op deze waarden aan te sluiten. Dat betekent vooral dat we technologische innovatie nodig hebben. In een wereld waar mensen een taxi bestellen met een app die hen vertelt waar die taxi is, hoe lang het gaat duren en hoeveel het gaat kosten, moet CJP méér worden dan een ouderwets plastic kaartje in je portemonnee. We zoeken nieuwe manieren waarop we de culturele wereld nog toegankelijker kunnen maken voor jongeren.


Van welke changemaker kunnen we wat jou betreft nog wat opsteken?


Zelf vind ik disruptive bedrijven interessant: een voorbeeld daarvan is de Bunq bank, een nieuwe Nederlandse bank opgericht door Ali Niknam. Na de bankencrisis, waarin bleek dat veel banken geld investeerden in zaken die klanten helemaal niet ten goede kwamen, gaat hij met zijn Bunq bank terug naar de oorspronkelijke functie van een bank. Ali heeft zijn eigen kapitaal geïnvesteerd in het opzetten van deze bank, die zich niet richt op winstmaximalisatie voor de aandeelhouders, maar op het leveren van goede diensten aan haar klanten. Zo zijn ze bijvoorbeeld enorm innovatief in hun gebruik van moderne technologieën om hun klanten van dienst te zijn. Ali Niknam is in zekere zin een ‘oerconservatief’, en daardoor ook een changemaker, tegelijk.


Gisteravond werd rapper en changemaker Typhoon door CJP benoemd tot de eerste culturele minister-president van Nederland.


Lees hier over De Culturele Coalitie, de campagne die Novel voor CJP ontwikkelde.


Bouw mee aan De Culturele Coalitie.


Ook interesse in samenwerken met Novel? Neem dan contact op met Maurice Seleky.