De 6 winnaars van de Prins Claus Prijzen

Op 15 december was Novel aanwezig bij de uitreiking van de Prins Claus Prijzen. De prijzen worden elk jaar door het Prins Claus Fonds (PCF) uitgereikt om kunstenaars en initiatieven te ondersteunen die werken in landen waar de vrijheid van expressie in het geding is.


De PCF-awards werden uitgereikt in het Koninklijk Paleis op de Dam door erevoorzitter prins Constantijn, in aanwezigheid van o.m. prinses Beatrix, koning Willem-Alexander en koningin Máxima, en Prins Claus Fonds-laureaten van voorgaande jaren. Prins Constantijn over de relevantie van de awards: ’Het versterken van de stem van de redelijkheid en uitingen van creativiteit en menselijk vernuft is nu, overal, relevanter dan ooit tevoren.’


De volgende kunstenaars en initiatieven mochten een PCF-award in ontvangst nemen:


Thaise filmmaker Apichatpong Weerasethakul


Weerasethakul is dit jaar verkozen tot hoofdlaureaat. Zijn werk wordt gekenmerkt door hypnotische beelden en non-lineaire plots. Ook behandelt hij op subtiele wijze complexe maatschappelijke kwesties in een geheel eigen beeldtaal.


‘We beseffen steeds meer hoe mooi het is dat mensen van elkaar verschillen, maar tegelijkertijd ervaren we de daaruit voortvloeiende wreedheden en vooroordelen.’, aldus Weerasethakul. In september 2017 heeft Eye Filmmuseum een overzichtstentoonstelling van al zijn werk.


Architect Vo Trong Nghia

De Vietnamese architect Vo Trong Nghia richt zich in zijn werk op duurzame bouw. Hij combineert lokale materialen en traditionele manieren van werken met 21e-eeuwse ontwerpen. Hij onderscheidt zich door niet alleen te bouwen voor, maar ook voor gewone Vietnamezen.Chef-kok Kamal Mouzawak

Mouzawak is chef-kok en voedselactivist. Hij is oprichter van de eerste biologische markt van Libanon en van het coöperatieve restaurant Tawlet. Door middel van duurzaam voedsel tracht hij een brug te slaan tussen alle sterk verdeelde gemeenschappen in zijn land.


Grafisch ontwerper Bahia Shehab

De Libanese Shehab is kunstenaar, activist en academicus. Ze verbindt de geschiedenis van Arabische kunst met hedendaagse politiek en feminisme. Dit doet zij door middel van kalligrafische graffiti die ook tijdens de Arabische lente de straten van Caïro sierden. Tevens werkt zij aan de eerste encyclopedie van het Arabische schrift.La Silla Vacía voor democratie in Colombia

La Silla Vacía is een online nieuws- en verhalenplatform uit Colombia. Zij houden zich bezig met onderzoeksjournalistiek over onderwerpen waar anderen hun vingers niet aan willen branden. Met hun werk stimuleren zij actieve deelname van burgers aan het maatschappelijk debat.


Progressieve ideeën in gepolariseerd Pakistan

Tot slot is Peace Niche/The Second Floor (T2F) benoemd tot laureaat. T2F is een interdisciplinaire ontmoetingsplaats in Pakistan. Zij strijden voor democratie en conflictoplossing door een open dialoog te stimuleren en bieden ruimte aan nieuwe ideeën die ingaan tegen de geldende conventies.


De afgelopen maanden hebben we in aanloop van de uitreiking het PCF ondersteund in de communicatie van de activiteiten rondom het 20-jarig jubileum. Ter gelegenheid hiervan streek Pan African Space Station in Amsterdam neer om radio te maken in de OBA en was er de eerste solo-expositie van El Anatsui in de Prince Claus Fund Gallery.


Lees ook ons verslag van de feestelijke lancering van 20 jaar Prins Claus Fonds.


Op zoek naar strategie en communicatie? Mail naar maurice@novelworks.nl.