Voices of Tolerance

Museum Ons’ Lieve Heer op Solder in Amsterdam organiseerde in het kader van de Internationale Dag van de Tolerantie op woensdag 16 november Voices of Tolerance. Onder aanvoering van UNESCO staat dit programma in het teken van de zoektocht naar de actuele waarde van vrijheid en tolerantie. Novel was aanwezig om te zien hoe cultuur een bijdrage kan leveren aan een betere maatschappij.


Door Mark de Boorder


Voices of Tolerance vormde de ontknoping van het gelijknamige onderwijsprogramma, waarbij leerlingen van het vmbo op zoek gingen naar de betekenis van vrijheid, verdraagzaamheid en tolerantie. Een bijzondere bijeenkomst op een plek die is gegrondvest op dezelfde waarden. De verborgen katholieke kerk fungeerde in de 17e eeuw als uitvalsbasis in een tijd dat openbare katholieke vieringen in Nederland verboden waren. Het protestantse stadsbestuur wist van de verborgen zolderkerk maar gedoogde haar bestaan.


Museum Ons’ Lieve Heer op Solder staat middenin haar geschiedenis en draagt tot op heden de boodschap van vrijheid, tolerantie en verdraagzaamheid uit. Tegen de achtergrond van het cultureel gelaagde Amsterdam is het een magische plek om leerlingen van verschillende culturele achtergronden te horen over het belang van deze waarden. Samen met comedian Anuar, docent maatschappijleer Massih Hutak en fashion entrepeneur Marian Duff bereidden de leerlingen raps, verhalen en een modeshow voor. In aanloop naar hun optreden spraken ze eerder op de dag ter inspiratie met de Amsterdamse burgemeester Van der Laan en comedian Jandino.De rode draad van de middag kwam kenmerkend naar voren in de volgende uitspraak van Noa (14 jaar): ‘Wees trots op je eigen normen en waarden, maar respecteer net zo goed de waarden van anderen.’ De leerlingen lieten zien dat juist wanneer mensen zich voor elkaar openstellen, zij van elkaar kunnen leren. Voices of Tolerance laat via cultuur zien dat diversiteit van alle tijden is. Maar vooral ook dat cultuur als vertrekpunt kan dienen om elkaar beter te leren kennen.


Eerder schreven wij het artikel ‘zes essentiële lessen over diversiteit’, waarin wij laten zien dat co-creatie bijdraagt aan een inclusievere cultuursector. Lees hier alle tips.


Meer weten? Praat met ons verder via contact@novelworks.nl.


Bezoek hier de website van Museum Ons' Lieve Heer op Solder.