Typhoon voor De Culturele Coalitie

Rapper en zanger Typhoon (1984) is door een jury bestaande uit jonge cultuurmakers als Frank van der Lende, Janne Schra en Teun Luijkx verkozen als minister-president van De Culturele Coalitie, een nieuw initiatief van het landelijke cultuurplatform CJP.


Maatschappelijk betrokken kunstenaar

Als minister-president is Typhoon het boegbeeld van een nieuwe generatie maatschappelijk betrokken cultuurmakers. Met De Culturele Coalitie, een alliantie van culturele organisaties, cultuurmakers en cultuurliefhebbers, roept CJP jongeren op om hun horizon te verbreden in aanloop naar de verkiezingen van 15 maart. ‘Jongeren voelen zich machteloos over alle problemen in onze wereld. Juist nu is nuance en aandacht voor elkaar van levensbelang. Als zij het voor het zeggen hadden, zag de wereld er totaal anders uit,’ aldus Typhoon, na de feestelijke bekendmaking van zijn minister-presidentschap in Het Compagnietheater te Amsterdam. De nieuwe functie van Typhoon is een eretitel en een blijk van waardering voor zijn deelname aan het publieke debat als maatschappelijk betrokken kunstenaar. De bekendmaking is het hoogtepunt van de lancering van De Culturele Coalitie, een nieuw initiatief van CJP.


Cultuur als grote verbinder

‘In aanloop naar de verkiezingen moeten alle jongeren van Nederland een kans krijgen hun mening te vormen. Omdat cultuur helpt om met een frisse blik naar de wereld te kijken, het debat open houdt en mensen elkaar beter laat begrijpen, is het de grote verbinder in deze roerige tijden,’ zegt Walter Groenen, directeur van CJP. Groenen: ‘Daarom zijn we De Culturele Coalitie gestart – een symbolische alliantie waarmee we jongeren de gelegenheid geven om twee maanden lang gratis lid te worden van CJP en tegen flinke korting culturele programma’s te bezoeken.’


Filterbubbel & vluchtelingencrisis

Door zich aan te sluiten bij De Culturele Coalitie krijgt iedereen tot 30 jaar de mogelijkheid om twee maanden gratis lid te worden van CJP. In het kader van De Culturele Coalitie heeft CJP een serie culturele programma’s geselecteerd die reflecteren op maatschappelijke vraagstukken. De programma’s bestaan uit theater, film, opera of beeldende kunst en gaan over actuele thema’s als de filterbubbel, de vluchtelingencrisis en de macht van de millennial. Aansluitend op deze voorstellingen organiseert De Culturele Coalitie events om met het publiek verder te praten. De Culturele Coalitie werkt samen met met partners als IDFA, Stadsschouwburg Amsterdam, Stadsschouwburg Utrecht, De Nationale Opera, De Kleine Komedie, Het Ketelhuis, Pakhuis de Zwijger en De Nieuwe Liefde.


Lees hier ons interview met CJP directeur Walter Groenen.


Bouw mee aan De Culturele Coalitie.


Ook interesse in samenwerken met Novel? Neem dan contact op met Maurice Seleky.