Verzekeren voor ZZP'ers: Join Novels Broodfonds!

Een goede inkomstenverzekering: niet iets waar we graag aan denken, maar wat wel fijn is om geregeld te hebben. Met Novel werken we veel met freelancers, wat voordelen heeft, maar ook nadelen. Traditionele zorgverzekeringen zijn bijvoorbeeld vrij kostbaar, en velen hebben er dan ook geen. Daarom neemt Novel het initiatief een broodfonds op te richten. Zo nemen we als zelfstandig ondernemers graag onze verantwoordelijkheid binnen ‘het nieuwe werken’.


Een broodfonds bestaat uit 20-50 personen die samen elkaars sociale vangnet vormen voor periodes van 2 tot 24 maanden dat je niet kan werken door ziekte. De technische organisatie wordt in ruil voor een kleine contributie verzorgt door Broodfondsmakers. De belangrijkste voordelen van een broodfonds op een rij:


Heldere en gelijke afspraken

Een broodfonds draait om eenvoud. Elke afspraak is begrijpelijk. De uitgangspunten zijn voor iedereen in een broodfonds hetzelfde.


Je geld blijft van jou

De inleg stort je iedere maand op je individuele broodfondsrekening. Dit geld blijft na aftrek van contributie (10EUR/maand) en eventuele schenkingen (vangnet) van jezelf. Als je uit je broodfonds stapt, kun je het saldo gewoon meenemen. Als je buffer vol is, hoef je niet meer in te leggen.


Transparant

Een broodfonds is overzichtelijk en de deelnemers kennen elkaar. Iedereen weet wanneer en wie er een schenking ontvangt en wat de kosten zijn.


Eenvoudig in- en uitstappen

Je zit nooit vast aan een broodfonds, je kunt op meerdere momenten per jaar in of uit een broodfonds stappen.


Betaalbaar

Een broodfonds is betaalbaar, omdat het overzichtelijk en kleinschalig blijft en de deelnemers elkaar kennen. Tevens kun je op eigen niveau deelnemen (zie tabel).


Sociaal

In een broodfonds regelen mensen hun eigen vangnet: ze helpen zichzelf en elkaar. In de praktijk is gebleken dat mensen in broodfondsen elkaar, naast financiële steun, ook helpen door werk over te nemen of advies te geven.


Het broodfonds is dus een hedendaagse sociale manier om problemen onderling op te lossen, zonder overgeleverd te zijn aan grote systemen. Wij zitten nu op 24 leden, en willen graag richting de 50 groeien. Het is wel belangrijk om elkaar te kennen, daarom organiseert Novel op woensdag 22 maart om 19:00 uur bij Werkplaats in het Volkshotel een ledenavond voor alle nieuwe en oude gezichten van ons broodfonds. We richten ons op een kring van Amsterdamse culturele, ondernemende en/of creatieve vrienden. We zijn ervan overtuigd dat dit een goed werkend model is waarmee we onszelf indekken voor mogelijke tegenspoed, zonder daar te veel geld of tijd aan kwijt te zijn.


Heb je ook interesse in een sociaal georganiseerd financieel vangnet bij arbeidsongeschiktheid voor ZZP'ers? Meld je dan nu aan voor onze ledenavond op woensdag 22 maart in het Volkshotel.


Ga voor meer informatie over hoe een broodfonds precies werkt naar broodfonds.nl.