De Nationale Opera

OPDRACHTGEVER
De Nationale Opera creëert en voert muziekdramatische kunst op en legt daarbij de focus op kwaliteit, diversiteit en innovatie. Dit uit zich in een nieuwe benadering van operaklassiekers, het herontdekken van zelden gespeeld repertoire en het creëren van nieuwe opera’s. De Nationale Opera is een van de meest toonaangevende operahuizen ter wereld en werd in 2016 wereldwijd uitgeroepen tot Opera Company of the Year.


BETROKKENHEID
Novel leidde de campagne van het Opera Forward Festival in 2016 en ontwikkelde daarvoor een meerjarige merk- en communicatiestrategie. Op initiatief van artistiek directeur Pierre Audi, lanceerde De Nationale Opera het nieuwe Opera Forward Festival ter gelegenheid van haar 50-jarig jubileum. Met Opera Forward verkent De Nationale Opera de toekomst van de opera, samen met een nieuwe generatie cultuurliefhebbers. Na het succes van OFF 2016, is Novel in 2017 opnieuw verantwoordelijk voor de campagne, PR, en communicatiestrategie van het festival. OFF bestaat uit zes opera’s, waarvan drie wereldpremières, en een levendige en uitgebreide randprogrammering inclusief een participatieproject met kunstvakonderwijs. Waar het programma van OFF 2016 was samengebracht rondom het thema 'bezieling', draait OFF 2017 om 'macht en onmacht'.


RESULTAAT
Novel ontwikkelde een duurzame merkstrategie en identiteit voor het festival en de communicatiestrategie van de eerste editie in 2016. Novel was verantwoordelijk voor de campagne rondom de eerste editie in samenwerking met De Nationale Opera, adviseerde op de programmering en realiseerde art direction en citydressing. Novel heeft hiervoor een collaboratieve aanpak geformuleerd, gestoeld op de visie van opera als een prismatische kunstvorm, die zo liefhebbers van vele andere kunstvormen kan aanspreken. Novel werkte voor de Opera Forward-campagne samen met ontwerpbureau Lesley Moore, fotografen Petrovsky & Ramone en beeldend kunstenaar Florian Mauersberger. In 2017 is Novel opnieuw verantwoordelijk gesteld voor de campagne van het festival, alsmede als ondersteuning in communicatiestrategie en advies in de programmering.


Het festival in 2016 wist een indrukwekkende reeks partners aan zich te binden, waaronder FOAM, La Bolleur, The Rest is Noise en Fiber, en trok 18.000 bezoekers, waarvan 29% nieuw publiek voor De Nationale Opera. Ook genereerde de PR- en influencerstrategie van Novel een grote hoeveelheid publicaties en een zeer sterke buzz op social media. Het succes van de cross-mediale campagne leidde tot een nominatie voor Cross Media Case of the Year, 2016.


Op zoek naar strategie en communicatie? Get in touch via maurice@novelworks.nl.


Opera Forward Festival
De Nationale OperaTEAM
Grafisch ontwerp: Lesley Moore
Beelden: Petrovsky & Ramone