Novel interviewt: Andrew Berkhout

Andrew-Berkhout

Met de komst van Uber, Tesla, deelfietsen en -auto’s lijkt de stedelijke mobiliteit een sterke verandering door te maken. Echter, deelautobedrijf Greenwheels begon al 20 jaar geleden in deze branche. Vanuit de ambitie om steden leefbaar te houden, heeft het bedrijf met haar deelauto’s 82 voetbalvelden aan auto's bespaard. Directeur Andrew Berkhout vertelt ons over zijn passie voor het bedrijf, zijn visies en zijn ambities.

Wat zijn jouw verantwoordelijkheden binnen de organisatie?

Sinds de overname van Greenwheels door Pon en Volkswagen Financial Services,  zijn er twee directeuren aangesteld. Daarvan ben ik er dus één en ik houd me vooral bezig met de voorkant – met sales, marketing en operaties. We werken, met alle medewerkers, hard aan het verbeteren van onze dienst en zorgen ervoor dat alle dagelijkse zaken goed verlopen. Persoonlijk richt ik me dan meer op de dag van overmorgen.

Sinds de overname varen we een andere koers. Althans, de essentie blijft natuurlijk hetzelfde: auto’s van de straat halen en ruimte creëren in steden. De manier waarop we dit doen is wel anders en hierin moeten we ook de organisatie meekrijgen. We zijn bijvoorbeeld druk bezig met een nieuwe structuur aan te brengen en zo een professionaliseringsslag te slaan. Voorheen werd hier niet veel aandacht aan besteed. Gezien veel van de veranderingen nieuw zijn voor de werknemers, is dit dus ook een (werk)cultuur uitdaging. Klanten zijn blij met de verandering die we doormaken, maar de organisatie – die al 20 jaar bestaat – moet ook achter deze verandering staan en deze ook begrijpen. Het gaat mij dus vooral om hoe we samenwerken en hoe we kunnen blijven innoveren.

We vinden het fantastisch om, in plaats van parkeerplaatsen, speeltuinen te zien in de stad.

Wat zijn momenteel urgente vraagstukken voor jullie?

Greenwheels is een klein bedrijf met vele puntjes waar we aan willen werken. De dingen waar we ons nu voornamelijk druk om maken zijn technisch van aard zoals een nieuwe app, of een nieuwe website. Verder is de deelautomarkt nog erg jong: het is aan ons, en aan andere deelautobedrijven, om deze markt op te voeden en om de voordelen van het autodelen te laten zien.

Greenweels-2017-2

De kern van de business is natuurlijk het van de straat halen van auto’s om zo de stad leefbaar te houden. Hoe kunnen we onze impact in de steden zo groot mogelijk maken? Hoe worden we zo relevant mogelijk? Dit doen we door onze drempel te verlagen zodat het nog makkelijker is om een van onze auto’s mee te nemen – zodat mensen geen eigen auto meer nodig hebben. We claimen een auto voor iedereen te zijn, maar zover is het nog niet. Dit is een stip op de horizon waar ik persoonlijk veel ambitie uit haal. Ik heb nu nog een leaseauto, maar wat nou als we Greenwheels zo relevant kunnen maken dat ik mezelf uit die leaseauto kan krijgen?

Welke waarden wil je met Greenwheels toevoegen aan de maatschappij?

Bij ons gaat het om ruimte. We vinden het fantastisch om, in plaats van parkeerplaatsen, speeltuinen te zien in de stad. Die invloed op de leefbaarheid van de stad laat ons motortje draaien.

Zelf vind ik het fantastisch om te zien dat we als bedrijf nu echt in staat zijn te versnellen. We hebben nu een meer decentrale manier van werken en dit werkt goed. Elke medewerker is met ideeën gekomen waarvan we de belangrijkste hebben uitgevoerd. Als directeur geniet ik er enorm van dat iedereen een bijdrage levert aan de verbetering van de business en zo ook aan onze impact.

Ik zou een sponsor willen zijn voor een andere invulling van openbare ruimte dan parkeerplaatsen.

Welk doel wil je de komende jaren verwezenlijken?

Hiermee komen we weer terug bij het de essentie: de impact op steden moet zichtbaarder zijn. Theoretisch gezien hebben we nu 82 voetbalvelden aan ruimte vrijgespeeld. Als vader van twee kinderen word ik hier heel gelukkig van. Toch zou ik willen dat het nog duidelijker wordt voor de inwoners van de stad. Ik zou een sponsor willen zijn voor een andere invulling van openbare ruimte dan parkeerplaatsen.

Greenwheels-2

Dit kunnen we doen door nog beter te worden. De afgelopen twee jaar hebben we de boel op orde gebracht en nu kunnen we echt aan de slag met nieuwe ideeën om nog meer die ‘auto voor iedereen’ te worden. Hoe we dit doen? – daar heb ik geen eenduidig antwoord op. Momenteel zien onze klanten ons voornamelijk als een functioneel merk: er staat een auto en die kan ik meenemen – That’s it. Er is dus weinig klant sentiment. Als we dit veranderen kunnen we onze klanten meer bewegen om te rijden via Greenwheels. Daarnaast gaan we de toegang tot onze auto’s makkelijker maken. Een voorbeeld hiervan is het 0-euro abonnement wat we vorig jaar hebben geïntroduceerd, maar ook verbetering van de website en de app horen hierbij.

Wie is wat jou betreft een Changemaker?

De baas van Tesla, Elon Musk, is iemand waar ik veel respect voor heb en die mij inspireert. Een paar jaar geleden gaf hij al zijn patenten vrij aan de concurrentie. Die patenten waren veel waard; hij had die ook als knowledge capital voor zichzelf kunnen houden. Maar hij gelooft zo erg in het tegengaan van benzine-slurpende auto’s dat hij zijn technologie vrijgaf zodat ook anderen sneller kunnen innoveren. Dat vind ik een stoere zet.

Iets dergelijks, maar op een ander niveau, doen we ook bij Greenwheels. Vroeger was de organisatie vrij gesloten. We wilden weinig samenwerken met andere partijen. Nu staan we hier anders in en willen we ons concept toegankelijker maken, ook voor third parties. Er zijn veel bedrijfjes die zich in de MAAS-Industry (Mobility As A Service) die in hun apps of platforms verschillende vervoersmiddelen koppelen. In het verleden zou Greenwheels hier nooit op aangesloten zijn. Nu beseffen we dat we een deeloplossing zijn in het groter geheel. Wij helpen mee aan dit groter geheel en ook via partners kunnen wij impact leveren. Dit betekent dat we geïntegreerd moeten zijn in welke app, platform, of website dan ook die een burger in staat stelt van A naar B te gaan.


Lees  ook Collin's artikel 'Geen reisbudget, wel on the road' over hoe millennials hun vervoersmiddel kiezen. 

Beeld: Greenwheels


005.aimee-Zito-Lema-Rijksacademie-Open-2016-Ph.gj.vanrooij

Social memory by Aimée Zito Lema

In haar project 'Paper Memory & Ghost Images' (2017) heeft Zito Lema stenen gebruikt die…

Img_5548

Novel interviewt: Aimée Zito Lema

Schermafbeelding-2017-11-07-Om-22.59.10

Novel interviewt: Emma Westermann

Wat zijn de urgente vraagstukken die je hebt in het maken van je werk? Ik merk dat er altijd…

Larger

Contemporary conceptualism by Nicolas Lobo

In zijn meest recente kunstproject 'Block chain' (2017) geeft Lobo de immateriële elementen van…