The YoungWise: Stefan Buijsman (1995)

Stefan-Bij-Ted-Large

Deze week interviewt Novel voor The YoungWise Stefan Buijsman, Filosoof van de Wiskunde aan Stockholm University. Stefan is dan misschien geen jonge ondernemer, maar is wel een bijzondere millennial. Stefan sloeg namelijk op de basisschool al 3 klassen over, haalde op zijn 12e zijn eerste universitaire studiepunten en vertrok op zijn 15e naar de universiteit. Daar studeerde hij Informatica, waarna hij doorging met een Master filosofie die hij Cum Laude afrondde toen hij 18 was. Intussen is Stefan, samen met Floor Sietsma, de jongste Doctor van Nederland. Stefan is dus erg slim, en misschien wel de Youngest and Wisest.

Wat wil jij graag veranderen in onze maatschappij?

Waar het mij voornamelijk om gaat is dat ik een verschil kan maken in de dingen die ik doe. Ik ben nu veel bezig met wiskunde; dit vak zou ik graag toegankelijker willen maken. Momenteel heerst er namelijk een heel negatief beeld van. Veel mensen hebben nu door hun jeugd of door school een hekel gekregen aan het vak, zonder te weten wat het nu eigenlijk is: namelijk, een manier om te kijken naar de structuur in de wereld. Vaak wordt er verondersteld dat je geen wiskunde nodig hebt in het dagelijks leven, en dat het dus ook niet erg is om er geen weet van te hebben. Ik wil dit beeld aanpassen.

Qua onderzoek houd ik me vooral bezig met hoe mensen wiskunde leren. Hierin werk ik niet alleen, maar in samenwerking met een pedagoog en een psycholoog. Dan wordt de kennis die we opdoen ook toepasbaar. Op deze manier ben ik veel aan het ‘porren’ bij verschillende vakgebieden om ze bij elkaar te brengen. Zo kunnen we een beter beeld geven van hoe dingen in de wereld werken.

Stefan3

Hoe pak je dit aan?

Ik ben me ervan bewust dat ik intellectueel gezien een hoop kan. Daardoor heb ik ook heel sterk het gevoel dat ik daar zoveel mogelijk mee moet doen. Ik hoef niet per se een grootse ontdekking te doen, maar ik hoop wel een verschil te maken door bijvoorbeeld boeken te schrijven en bij te dragen aan debatten.  

Momenteel werk ik bijvoorbeeld aan twee boeken om zo de beeldvorming van wiskunde te veranderen. In samenwerking met Luitingh-Sijthof publiceer ik in april een kinderboek, Het Rekenrijk. Door middel van een avonturenverhaal leggen we daarin op een speelse manier stukjes wiskunde uit – zonder sommen en formules.  

Voor De Bezige Bij schrijf ik een populairwetenschappelijk boek precies over dat idee dat wiskunde nutteloos is in het dagelijks leven. Daarin wil ik vooral laten zien dat wiskunde niet totaal onbegrijpelijk is en dat het heel nuttig is om er een breder beeld over te hebben. Goede voorbeelden hiervan zijn natuurlijk Google en Facebook. Zij gebruiken een hoop wiskunde om je zoekresultaten te filteren. Wanneer je hiernaar kijkt, ziet het er in eerste instantie heel complex uit, maar eigenlijk kun je het allemaal terugbrengen tot een basistechniek: je neemt een geografische kaart en je abstraheert alles wat irrelevant is (zoals bijvoorbeeld bomen). Door deze abstractie kun je opeens een hoop dingen makkelijk herkennen – in het geval van Google dus welke internetpagina’s belangrijk zijn op basis van hoe ze met elkaar verbinden.

Als er een ding is wat voor mij heel belangrijk is geweest, is het vinden van waar je passie ligt.

Waarom is het belangrijk voor jou om dit te doen?

Ik vind dit belangrijk omdat ik denk dat het nodig is. Zeker nu technologie een steeds grotere rol speelt in onze samenleving, is het nog belangrijker dat we meer mensen hebben die goed met wiskunde overweg kunnen.

De invloed van de wiskunde wordt immers ook steeds groter door dergelijke ontwikkelingen rondom Google en Facebook. Zij spelen een grote rol in welke informatie je te zien krijgt. Als je een beetje geïnformeerde burger wilt zijn, denk ik dat het van belang is dat je je bewust bent van deze invloed. Wiskunde is een bepalend mechanisme voor publiek debat en dus is het belangrijk dat je als burger een algemeen beeld hebt van hoe deze technieken werken.

Stefan-Bij-Ted-2-Small

Wat maakt jouw aanpak uniek?

Ik probeer vooral verschillende vakgebieden samen te brengen – dus interdisciplinair te werken. Wanneer ik filosofisch onderzoek doe, probeer ik zo ook aspecten uit de pedagogiek en psychologie mee te nemen. Momenteel werk ik bijvoorbeeld samen met een linguist; vanuit zowel taalkunde als filosofie denken we na over hoe de hersenen taal verwerken. Dergelijke combinaties van verschillende vakgebieden zijn in de academische wereld nog niet vanzelfsprekend. Er heerst toch nog de standaard om vooral in je eigen hoek te blijven zitten en je eigen ding te doen.

Welk initiatief, persoon, of organisatie inspireert jou hierin?

Binnen Nederland is Ionica Smeets heel belangrijk voor de beeldvorming van de wiskunde. Ze werkt nu als hoogleraar wetenschapscommunicatie in Leiden, maar heeft ook wiskunde gestudeerd. Iedere week heeft zij in de Volkskrant een column, waarin ze aan de hand van een willekeurig getal iets zegt over de wiskunde. Op deze manier brengt ze er meer speelsheid in. Ze laat zo echt zien dat wiskunde niet zo eng en moeilijk hoeft te zijn als we ons vanuit school herinneren.

Zelf ben ik pas net begonnen met het schrijven van boeken en dus is dit ook voor mij nog een leerproces. Die speelsheid, praten over wiskunde zonder al die rekensommetjes en formules, is iets wat ik in mijn boeken ook probeer te doen en wat ik van haar kan leren.

Wat zou jij andere millennials willen meegeven?

Als er een ding is wat voor mij heel belangrijk is geweest, is het vinden van waar je passie ligt. Totdat ik bij filosofie terecht kwam, deed ik eigenlijk drie keer niets. Pas sindsdien ben ik bezig met dingen waar ik echt energie van krijg en waar ik ook heel trots op ben. Dat gevoel is hetgeen wat je moet zoeken. En de enige manier om dit te vinden is door zoveel mogelijk uit te proberen. Je komt er namelijk pas echt achter of iets je goed ligt door het gewoon te DOEN.


Beeld: Stefan Buijsman, TEDxGötenborg via Flickr005.aimee-Zito-Lema-Rijksacademie-Open-2016-Ph.gj.vanrooij

Social memory by Aimée Zito Lema

In haar project 'Paper Memory & Ghost Images' (2017) heeft Zito Lema stenen gebruikt die…

Img_5548

Novel interviewt: Aimée Zito Lema

Schermafbeelding-2017-11-07-Om-22.59.10

Novel interviewt: Emma Westermann

Wat zijn de urgente vraagstukken die je hebt in het maken van je werk? Ik merk dat er altijd…

Larger

Contemporary conceptualism by Nicolas Lobo

In zijn meest recente kunstproject 'Block chain' (2017) geeft Lobo de immateriële elementen van…